Je eigen strategie
Helaas hebben weinig mensen tijdens de opvoeding meegekregen hoe je om kunt gaan met stressvolle situaties. Omdat je jezelf toch op één of andere manier er doorheen behoort te bewegen heb jij je eigen strategie ontwikkelt. Dat heb je gedaan door dat wat je wel meegegeven is of onbewust opgepikt hebt in hoe je ouders het deden. De manier van hiermee omgaan noemen we een coping strategie.
Welke strategie gebruik jij?
Er zijn verschillende strategieën die je (meestal onbewust) inzet bij een situatie waarbij je stress ervaart. Die strategieën zijn onder te verdelen in de volgende groepen:
- Emotiegerichte coping: Je probeert de gevoelens die door het probleem worden veroorzaakt te veranderen.
- Actieve coping: Je wilt de situatie aanpakken.
- Probleemgerichte coping: Je probeert het probleem op te lossen
- Passieve coping: Je bent afwachtend en laat de situatie over je heen komen.
Gevoel van onmacht en spanning
Zo kan het zijn dat je in een moeilijke situatie zit en je de situatie wilt vermijden. Je wilt het gevoel van onmacht en spanning niet voelen en ontkent wat er gaande is. Je verzet je aandacht bijvoorbeeld door doelloos op sociale media te gaan scrollen of ga je online shoppen.
Herken jij je in bovenstaande strategie? Het is belangrijk dat je ervan bewust bent dat je op deze manier met moeilijke situaties omgaat. Het kan dan misschien prettig voelen om te vluchten en er niet naar te hoeven kijken, maar het lost de situatie niet op.
Vermijdend gedrag omzetten
Merk je op dat het je belemmerd keuzes te maken en daardoor niet vooruit komt? Laat het me weten zodat ik je help om het vermijdende gedrag om te zetten in een productievere manier van aanpakken. Je zult merken dat je daardoor beter in je vel komt te zitten.
Neem contact op met Linda Leijsten
Met gezonde groet,